LA ORQUESTA

 
La Orquesta del Real Círculo Artístico de Barcelona (ORCA) surge en el seno de la institución homónima, ubicada en pleno centro de la capital catalana, y creada en 1881 con sede en el Palacio Pignatelli. El RCA se estableció como centro de referencia para artistas de todo tipo y de reconocimiento internacional, como Enrique Granados, queincentivó la formación de un grupo de cámara que hizo conciertos en el majestuoso salón de los Atlantes de esta institución.
Posteriormente, en 1992, a partir de las inquietudes musicales de varios socios, entre los cuales, el concertino-director Javier Mateos, se creó la Orquesta del Real Círculo Artístico. Con la intención de formalizar un conjunto estable, profesional y de calidad en la escena catalana y con el apoyo institucional necesario, la orquesta entra con fuerza en la programación de festivales por toda Cataluña.
 
 
El Real Círculo Artístico
 
El Real Círculo Artístico es una entidad catalana centenaria dedicada a promover e impulsar manifestaciones artísticas. La institución, con sede en el Palacio Pignatelli de Barcelona, es un espacio de referencia en la vida cultural de la ciudad que se renueva constantemente. Con una programación ambiciosa y una visión internacional, el Real Círculo ofrece desde grandes exposiciones de prestigio hasta la potenciación de artistas noveles con cierto recorrido en las disciplinas clásicas del arte, así como también en las más modernas como el videoarte o la fotografía.
 
 

L’Orquestra del Reial Cercle Artístic de Barcelona

Temporada de Concerts 2017-18

 • L’orquestra oferirà, durant els propers mesos, quatre produccions que exploren àmbits molts diversos de la música clàssica
 •  A més de la seu del Reial Cercle Artístic, l’orquestra durà aquestes produccions a diverses poblacions catalanes

L’Orquestra del Reial Cercle Artístic de Barcelona (ORCA) oferirà, durant els propers mesos, una temporada de concerts basada en quatre produccions que exploren àmbits molt diversos dins del marc del repertori clàssic.

 

Temporada 2016-17

L’Orquestra del Reial Cercle Artístic de Barcelona valora molt positivament la seva activitat durant la temporada 2016-2017, al llarg de la qual un total de 3.580 persones van assistir als seus concerts. Paral.lelament, els últims mesos l’orquestra també ha notat un increment molt notable en la difusió de la seva activitat, tant en xarxes socials com en premsa i institucions.

Concert de Nadal: Bach, Beethoven i Valsos​

 

Kai Gleeusteen, violí

 

Javier Mateos, v

 

 

 

Catherine Ordronneau, piano

 

I PART

J.S. Bach

Concert per a dos violins i orquestra en re menor BWV 1043

 1. Van Beethoven

Concert per a piano i orquestra núm. 2 en si bemoll major, opus 15

II PART

Selecció de valsos i polques

Concerts:

27 de desembre, Reial Cercle Artístic, Barcelona

1 de gener: Camprodon

 

Catherine Ordronneau

Tot i oferir el seu primer recital als 12 anys, Cahterine Ordronneau no va decidir dedicar-se a la música fins vuit anys més tard. S’ha format amb Colette Fernier, Monique Deschaussées i Sergio Perticaroli al Conservatori de Rouen i a l’Ecole Normale Alfred Cortot de París.

En comptes d’entrar en els circuits de concursos internacionals, ha preferit estudiar el repertori en el seu context històric. Gran amant de la natura i de la regió de Normandia, ha explorat compositors inspirats per aquell entorn, com Roussel, Debussy i Saint-Saens. També ha aprofundit el coneixement de Beethoven, Schumann i Brahms amb nombrosos viatges a Alemanya així com ha estudiat Chopin a través de les seves cartes.

Sovint és convidada a diversos festivals de música. Dedica bona part del seu temps a fer duet amb Kai Gleusteen i el Trio Liceu.

 

Kai Gleusteen

 

Nascut a Calgary (Canadà), va començar els estudis de violí als 5 anys i aviat va guanyar diversos concursos nacionals. S’ha format amb Nathan Milstein, Ivan Galamian, Josef Gingold, Dorothy Delay i Zakhar Bron. Ha combinat els estudis de música amb l’antropologia, la geofísica i la filosofia a la Universitat de Michigan.

Des del 1991, viu a Europa, on ha exercit tant de solista com de líder de diverses orquestres. L’any 2000, es va traslladar a Barcelona per ocupar la plaça de concertino a l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu. Tres anys més tard, va crear l’Orquestra de Cambra del Gran Teatre del Liceu i va entrar de professor a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Ha participat en diversos enregistraments i toca un violí J.B. Guadagnini de 1781.

 

Javier Mateos

 

Inicia els estudis musicals a Lleó amb Odón Alonso abans de traslladar-se a Barcelona per completar-los amb Xavier Turull i Eva Graubin (violí) i Albert Argudo (direcció d’orquestra).

Ha format part de diferents orquestres i grups de cambra, concertino i fundador de l’Orquestra de Joventuts Musicals de Catalunya, de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música i de l’Orquestra Simfònica del Vallès, entre d’altres, amb les quals també ha actuat com a solista en diverses ocasions.

Reconegut pedagog, ha contribuït a la formació de joves violinistes i ha impulsat nombrosos projectes, colònies musicals, cursos orquestrals i instrumentals, formació d’orquestres juvenils, acadèmies de música, etc.

L’any 2000 va rebre la Medalla d’Or del Reial Cercle Artístic, Institut Barceloní d’Art, en reconeixement a la seva tasca al capdavant de l’Orquestra de Cambra de l’entitat.

Ball de màscares

Eduard Sánchez, flauta

Les plaisirs de la danse baroque, ball

Selecció de danses del Renaixement i Barroc, conduïda per un mestre de cerimònies.

 • minuets
 • gigues
 • passepied

             

Concerts:

7 de febrer, Reial Cercle Artístic, Barcelona

8 de juliol, Mataró

20 de juliol, Piera

Eduard Sánchez

Format al Conservatori Superior de Música de València, perfecciona els estudis amb Willy Freivogel, Maxence Larrieu i, en especial, amb Claudi Arimany.

La seva activitat concertística l’ha dut a actuar amb intèrprets internacionals com Claudi Arimany, Alan Branch, Michel Wagemans, Ireneusz Jagla, Georges Kiss, Luigi Puxaddu, Glauco Bertagnin, Pietro Juvarra, etc. Ha ofert concerts a Espanya, Portugal, França, Itàlia, Suïssa, Alemanya, Mònaco, Àustria i els Països Baixos.

Ha actuat com a solista amb formacions com l’Orquestra de Viena a la Redoutensaal, l’italiana I Musici di Vivaldi,  les alemanyes Orchestre Philarmonie de Brandemburg i les orquestres de cambra de Württemberg, Pforzheim i Tübingen. També ha col.laborat amb l’Orquestra Pablo Sarasate de Navarra, l’Orquestra Clàssica de València, l’Orquestra Acadèmica de València, l’Orquestra Filharmònica de València i l’Orquestra Simfònica Cuitat d’Eivissa, entre d’altres.

Ha participat en festivals internacionals a Bèrgam (Itàlia), Gressoney i Corneilles (França), Kerkrade (Holanda), Sindelfingen (Alemanya) i, al nostre país, a Rialp, Altafulla i Santa Florentina, entre d’altres. Ha actuat en escenaris com el Palau de la Música de València, el Palau de la Música de Barcelona, L’Auditori de Barcelona, la Casa da Música de Porto, etcètera.

Forma duet amb els pianistes Carme Vilà i Ignacio Millán i ha estrenat obres de diversos compositors.

És professor del Conservatori Superior de Música de Barcelona, director de l’orquestra de flautes del mateix centre i del Conservatori Iale School Elian’s de L’Eliana (València).

Toca una flauta Wm.S.Haynes d’or de 14 quirats.

 

 

Les plaisirs de la danse baroque

Dirigit per la ballarina i coreògrafa Ludovica Mosca des de l’any 2008, aquest grup rotatiu d’estudiants de dansa barroca, alumnes de les escoles Artmúsic i Luthier Dansa de Barcelona ha participat en cursets internacionals i ha treballat amb mestres de prestigi com Nick Nguyen, Guillaume Jablonka (dansa barroca), Bruna Gondoni (Renaixement italià), Carles Mas (contrapàs) i Anna Romaní (danses històriques).

Al nostre país, han actuat en espais com la Setmana Barroca d’Horta-Guinardó, el Curs Internacional de Llinars, L’Aliança del Poblenou, l’Eixample Teatre i el Teatre Victòria.

Ludovica Mosca

Nascuda a París, filla de pares italians i artista polifacètica a més de reconeguda pianista, va estudiar des de petita dansa clàssica i contemporània, dansa espanyola, flamenc i jazz.

En l`àmbit de la dansa barroca, es va formar amb Teresa Alvés i en nombrosos cursos internacionals a Madrid i a l’Académie de Sablé (França) amb Cecilia Gracio Moura, Françoise Deniau i Anne Marie Gardette, entre d’altres.

Ha impartit cursos de dansa barroca en centres com la Juillard School de Nova York, l’Escola Superior de Música de Praga i centres formatius de Bèlgica, Mèxic i Corea del Sud.

Ha actuat amb solistes com el violinista belga Nico Baltussen, el violoncel.lista Iñaki Etxepare, l’Almodis Ensemble, el conjunt Il Fondamento de Paul Dombrecht, Les Abbagliati, etcètera.

Des del 2013, és la coordinadora artística dels Cursos Internacionals de Dansa Barroca, Renaixement, dansa del Segle d’Or i castanyoles que organitza Luthier Dansa dues vegades l’any.

 

Adrián Novella

Titulat en Art Dramàtic per l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València en l’especialitat d’Interpretació Textual, Adrián Novella ha ampliat la seva formació amb un màster universitari d’Estudis Teatrals de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut del Teatre de Barcelona, en l’especialitat de Teoria i Pràctica dels Processos Creatius i un postgrau en teatre i educació del mateix Institut del Teatre.

Ha assistit a cursos d’introducció al teatre clàssic espanyol i als personatges de la Commedia dell’Arte, així com de tècnica Stanislavski, lluita escènica, esgrima escènica, claqué, acrobàcia, doblatge, vers, locució i tècnica corporal entre d’altres. Ha estat alumne de Ludovica Mosca al curs regular de Dansa Barroca de l’Escola Luthier.

Ha participat en diverses produccions teatrals i audiovisuals i ha treballat de professor de teatre per a nens petits. Així mateix, és dramaturg, director i actor de la Companyia Teatral Bullanga.

Música de casa nostra

Josep Antoni Sánchez, tenora

Xavier Pagès-Corella, director convidat i arranjaments

I PART

Enric Morera – Melangia

Apel·les Mestres — 6 cançons

 1. Felicitat
 2. Cançó de taverna
 3. Les gotes d’aigua
 4. La non-non morta
 5. La bosqueta rossinyolera
 6. Minuet

Pep Ventura – La sardana del vailet (sardana)

                        – Per tu ploro (sardana)

II PART

Xavier Montsalvatge — Tres postals il·luminades

 1. Postal de Provença
 2. Postal de l’Havana
 3. Postal de Nova York

Xavier Pagès-Corella – Camí de segons 

Ricard Lamote de Grignon – Lent expressiu

Eduard Toldrà — Vistes al mar (16′)

 1. La ginesta altra vegada (Allegro con brio)
 2. Allà a les llunyanies de la mar (Lento)
 3. La mar estava alegre (Molto Vivace)

Concerts:

23 d’abril, Reial Cercle Artístic, Barcelona

Xavier Pagès Corella

Xavier Pagès-Corella s’ha format en piano, composició i direcció d’orquestra als conservatoris Municipal de Música de Barcelona, al del Liceu i al de Viena amb professors com Salvador Pueyo, Albert Argudo, Reinhard Schwarz i Joan Guinjoan, que ha esdevingut un dels seus principals mentors.

Ha guanyat concursos com el Josep Mirabent i Magrans, el Concurs de Joves Directors de Besançon i ha estat director assistent de Salvador Mas i Manel Valdivieso a la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC).

Ha actuat en auditoris i festivals com L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música, el Festival Castell de Peralada i el Festival Pau Casals. Ha dirigit formacions com l’Orquestra Ciutat de Granada, l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa, l’Orquestra Ciutat d’Elx, la GIOrquesta, l’Orquestra Camera Musicae, l’Orquestra Camerata XXI, la Camerata Eduard Toldrà i l’Orquestra de Cambra Terrassa 48. En l’àmbit internacional destaquen actuacions a Argentina, Mèxic, Romania i Alemanya. També ha dirigit conjunts instrumentals especialitzats en el repertori dels segles XX i XXI, com el Grup 21 i el grup Barcelona Modern Project, del qual és director titular des de 2017. Entre 2004 i 2009, va ser director titular de la Cobla Sant Jordi amb la qual va fer nombrosos enregistraments.

En l’àmbit pedagògic destaca la seva col·laboració als concerts de l’Acadèmia de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), el projecte Veus del Cor, l’Orquestra Fusió Sant Cugat, l’Orquestra de l’Escola de Música Pau Casals i la Jove Orquestra de Figueres. Des de 2015 és professor del Conservatori Superior de Música del Liceu (Barcelona), on imparteix diverses assignatures relacionades amb la direcció i la composició.

Com a compositor, ha obtingut premis com l’Andrés Gaos d’A Coruña, el Concurs Internacional de Composició de Tarragona i la Oare String Orchestra Composing Competition. També ha rebut encàrrecs com els del World Symposium on Choral Music (2017), L’Auditori de Barcelona (Cantània, 2015), el Festival de Música de Cervera (2014), la Federació Sardanista de Catalunya (2012, 2014), la Fundació Orfeó Català — Palau de la Música (2006, 2008, 2011), el Festival Castell de Peralada (2008), l’Orquestra Simfònica Sant Cugat (2005), el Festival d’Òpera de Butxaca i Noves Creacions de Barcelona (2004) i el Memorial Joaquim Serra (2001).

Una particularitat de la seva producció és la utilització de la cobla —una formació d’instruments tradicionals— en combinació amb instruments i formacions de l’àmbit de la música clàssica. La màxima expressió d’aquesta utilització es troba en les seves obres “La processó”, per a cobla i orquestra i “El crit del temps”, per a cor, cobla i orquestra.

Tota la seva música està editada a Influx Sheet Music.

Joves talents del violoncel

Raphaela Gromes, violoncel

 

1. Vivaldi

Les quatre estacions

 

2. Schumann

Concert per a violoncel (arranjament per a orquestra de cordes)

 

Concerts:

21 de juny, Reial Cercle Artístic, Barcelona

Raphaela Gromes

Raphaela Gromes va començar els estudis de violoncel als 4 anys i als 7 ja acompanyava els seus pares (també violoncel.listes) dalt de l’escenari. Va debutar com a solista la tardor de 2005 amb el concert de Friedrich Gulda.

Diversos compositors, com Dominik Giesriegel, Valentin Bachmann i Mario Bürki, li han dedicat concerts.

Ha col.laborat amb orquestres com la Filharmònica Txeca, sota la batuta de Kent Nagano, i l’Orquestra Beethoven de Bonn, dirigida per Christoph Altstaedt. També ha estat convidada a festivals com el Jungfrau d’Interlaken, el Vorsprung d’Ingolstadt, el de l’Òpera de Munic, el Festival Internacional Marvão, els Musiktage de Mondsee  i el Festival d’Edimburg.

A més de la seva carrera de solista, també es dedica a la música de cambra, amb companys com Christian Altenburger, Isabelle von Keulen, Alexander Lubimov, Patrick Demenga i Mischa Maisky. Forma duet estable amb el pianista Julian Ream, amb qui ha fet diversos enregistraments.

Entre els nombrosos guardons que ha rebut, destaquen diverses beques així com premis en els concursos Richard Strauss, Kulturkreis-Gasteig i Fiorindo de Torí.

És artista exclusiva del segell Sony Classical, amb qui acaba d’enregistrar obres del romanticisme tardà de Giuseppe Martucci, Leone Sinigaglia, Ferrucio B. Busoni i Mario Castelnuovo.

Titulada per la Universitat de l’Art de Munic, on va estudiar amb Wen-Sinn Yang, també ha estat alumna de la Univeristat de les Arts de Viena i ha rebut classes magistrals de Yo-Yo Ma, Natalia Gutman, László Fenyö, Daniel Müller-Schott, Kristin von der Goltz, Wolfgang Boettcher, Anner Bylsma, Wolfgang Emanuel Schmid i Peter Bruns, entre d’altresToca un violoncel Jean-Baptiste Vuillaume de l’any 1855.

2021 © COPYRIGHT. ALL RIGHTS RESERVED
Orquestra del Reial Cercle Artístic de Barcelona